De Jonge Bach 14 mei in Aalst en Gent

De Jonge Bach

In mei laat Bachplus je kennismaken met drie “vroege” cantates die Bach schreef voor zijn aanstelling in 1723 in Leipzig. Ook in deze jeugdwerken is Bachs genie meteen onmiskenbaar. Deze cantates zijn veel meer dan een prelude tot het ware werk. Bach absorbeert en beheerst de cantatestijl van zijn voorgangers helemaal maar hij sublimeert het genre en doordrenkt zijn muziek met de theologische essentie van de teksten. Precies die onlosmakelijke verbinding van muziek, tekstinhoud en theologie zal aan Bachs cantaten hun universele waarde geven.

De jonge Bach Concert BachPlus op zondag 14 mei

Jezuïetenkapel, Pontstraat 7, Aalst
Aanvang: 11:30u
Klik hier voor tickets

Sint-Jacobskerk,  Bij Sint-Jacobs, Gent
Aanvang: 15:00u
Klik hier voor tickets

Dat Johann Sebastian Bach, de gerespecteerde muziekdirecteur van de stad Leipzig, de toegewijde leraar van zovele vooraanstaande musici en de verantwoordelijke vader van een kroostrijk gezin, ook jong is geweest vergeten we al te makkelijk. Onbewust zien we de jeugdige Bach als volwassene-in-spe die gestaag voortbouwde aan een carrière die een hoogtepunt zal krijgen in zijn aanstelling als Thomascantor in Leipzig in 1723.

Pas aan het eind van de vorige eeuw kwam een grondig onderzoek naar de jeugdige Bach goed op gang. Omdat de documenten uit Bachs jeugd zich bevonden in de kleinere archieven van kerkregisters, scholen, hoven en instellingen van de voormalige DDR waren ze vrij moeilijk toegankelijk. Met de Duitse eenmaking kwam het Bachonderzoek in een stroomversnelling.

Meteen werd ook duidelijk dat we ons beeld van de jeugdige Bach best wat bijstellen: een berisping omdat Sebastian vrouwelijk schoon naar de orgelbank troonde. Knetterende koraalpreludes die de burgers van Anhal-Cöthen chockeerden. Resolute koppigheid en verzet tegen zijn broodheer, wat hem een maand gevangenis opleverde. Lak hebben aan beroepsmatige verplichtingen en een reis ondernemen om zijn idool Buxtehude te beluisteren. Soms lijkt de jonge Bach een wispelturige jonge leeuw die zich weinig aantrekt van wetten en verplichtingen en “ohne Rücksicht” volledig voor zijn kunst gaat.

Programma

  • BWV 150 – Nach dir, Herr, verlanget mich
  • BWV 165 – O heilges Geist- und Wasserbad
  • BWV 196 – Der Herr denket an uns
Artistieke leiding

Bart Naessens

Zang

Sopraan Amaryllis Dieltiens
Alt Clint Van der Linden
Tenor Adriaan De Koster
Bas Tiemo Wang

Instrumentalisten

Viool 1 Lidewij van der Voort
Viool 2 Elise van der Wel
Viola Marc Claes
Cello Thomas Luks
Violone Hendrik-Jan Wolfert

Cembalo Korneel Bernolet
Organo Bart Naessens

This entry was posted in BachPlus and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.