Jos van Veldhoven kondigt afscheid aan bij de Nederlandse Bachvereniging

Jos van Veldhoven neemt aan het eind van seizoen 2017-2018 afscheid als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is dan meer dan 35 jaar in die hoedanigheid verbonden geweest aan het ensemble.josvanvelthoven

Ab van der Touw, voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Bachvereniging: ‘Jos van Veldhoven heeft gedurende zijn aanstelling met de Nederlandse Bachvereniging een barokensemble van wereldformaat gecreëerd. We zijn bijzonder trots op wat hij heeft bereikt voor de oude muziek in het algemeen en de muziek van Bach en de Bachvereniging in het bijzonder.’ 

Jos van Veldhoven: ‘Op het moment van vertrek zal ik ruim 35 jaar aan het roer van de Bachvereniging hebben gestaan. Ik ben zeer trots op waar het ensemble nu staat en ben dankbaar dat ik heb mogen bijdragen aan vele hoogtepunten. Maar het is tijd om de fakkel door te geven en wat is mooier dan dat het ensemble zich tijdens het 100-jarig bestaan in seizoen 2021-2022 kan presenteren onder leiding van een nieuw gezicht uit een nieuwe generatie.’

Met het vertrek van Jos van Veldhoven wordt een belangrijk tijdperk van het ensemble afgesloten. Onder zijn leiding heeft de Nederlandse Bachvereniging zich ontwikkeld tot een barokensemble dat zich kan meten met de internationale top op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk.

Met zijn innovatieve programmering geeft Van Veldhoven een onderscheidende kleur aan het klassieke-muzieklandschap. Twee jaar geleden stond Jos van Veldhoven aan de wieg van het omvangrijke project All of Bach waarin de Nederlandse Bachvereniging al het werk van Bach uitvoert, opneemt in beeld en geluid en online plaatst.

De komende twee seizoenen zal Jos van Veldhoven ook als dirigent het ensemble nog veelvuldig leiden; onder andere bij de Johannes-Passion, Hohe Messe, het Weihnachts-Oratorium en uiteraard de Matthäus-Passion in 2018. 

This entry was posted in De Nederlandse Bachvereniging, Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.